Rekkeviddeguide

Å forstå rekkevidden til elbiler og hybridbiler er avgjørende for å få mest mulig ut av din nye bil. Det er mange faktorer som påvirker rekkevidden, og vår guide vil hjelpe deg med å beregne akkurat hvor mye du trenger for å møte dine kjørebehov!

Elbil med lang rekkevidde – så mye trenger du

Det er utvilsomt en spennende tid for elbilentusiaster, da rekkevidden på nye elbiler stadig blir bedre og bedre. Med teknologiske fremskritt og utvikling av batteriteknologi, er det ikke uvanlig å se elbiler på det norske markedet med imponerende rekkevidder på 600 til 700 kilometer. Men spørsmålet er: Trenger du egentlig så lang rekkevidde på elbilen din?

 

Slik beregner du rekkevidden til elbil

Når du vurderer å kjøpe en elbil, er det viktig å ta hensyn til vinterklimaets påvirkning på rekkevidden. Vi anbefaler at du velger en elbil med rekkevidde som dekker to dager med hverdagskjøring på vinterstid. Dette tar hensyn til at elbilers rekkevidde kan reduseres med opp til 30 % på kalde dager.

La oss se på et eksempelregnestykke:

Dersom du bruker bilen hovedsakelig til å kjøre til og fra jobb, og strekningen én vei er 4 mil, vil du trenge en elbil med en rekkevidde på 16 mil (4 x 2 x 2) for å kunne glede deg over bilen på vinterstid. Ved å beregne dobbel kjøring til og fra jobb (tur-retur) og ta høyde for eventuelle ekstra kjøreturer i løpet av dagen, sørger du for at bilen dekker ditt daglige transportbehov.

 

Hva betyr «forventet rekkevidde»?

Forventet rekkevidde er et viktig begrep som leverandører oppgir i markedsføringen og kjøpsveiledningen for elbiler. Denne verdien er basert på både minimums- og maksimumsverdier ved fulladet batteri.

Med andre ord betyr det at et fulladet batteri, uten feil eller mangler, alltid vil oppnå minimumsverdien for den forventede rekkevidden.

Likevel er det viktig å være klar over at batteriets kapasitet vil gradvis svekkes over tid. Som følge av dette vil rekkevidden også påvirkes av forskjellige faktorer, for eksempel kjørestil, terreng og klimaforhold. For eksempel vil kalde batterier om vinteren gi deg dårligere rekkevidde sammenlignet med mildere temperaturer.

 

Elektrisk rekkevidde på hybridbiler

Hybridbiler er en flott mellomvei mellom fossilbrensel og helelektriske biler, og den elektriske rekkevidden på hybridbiler er vanligvis kortere enn for rene elbiler. Dette skyldes at hybridbiler også har en tradisjonell forbrenningsmotor som gir ekstra kjørelengde når det elektriske batteriet er tomt.

En av de store fordelene med hybridbiler er nettopp at du ikke risikerer å bli stående uten strøm, da bilen enkelt kan bytte til fossilt drivstoff når det er nødvendig. Dette gjør hybridbiler mer fleksible og passer godt for de som ønsker å være mer miljøvennlige, men som samtidig ønsker en ekstra trygghet når det kommer til rekkevidden.

Vår anbefaling er å velge en hybridbil som minimum kan dekke kjørebehovet på en hverdag i de varmere månedene. Dette vil gi deg muligheten til å nyte den elektriske kjøreopplevelsen når været er mildt og samtidig ha tilgang til den tradisjonelle drivstoffmotoren for lengre kjøreturer eller i perioder med kaldt vær.

 

Forhold som påvirker rekkevidden på elbilen

Når det kommer til elbilens rekkevidde, er det flere forhold som kan påvirke hvor langt du kan kjøre på en enkelt lading. For å få mest mulig ut av din elbil, er det viktig å være oppmerksom på følgende faktorer:

  1. Lave temperaturer om vinteren: Kulde kan påvirke batteriets ytelse og redusere rekkevidden betydelig. Ved lave temperaturer bør du ta hensyn til at bilen bruker mer energi for å opprettholde en komfortabel temperatur i kupéen. Planlegg gjerne ladingen på forhånd i kalde perioder.
  2. Kjøring i oppoverbakke: Kjøring i bratte oppoverbakker kan kreve mer energi og dermed redusere rekkevidden. Vær forberedt på at kjøring i kupert terreng kan påvirke bilens effektivitet.
  3. Råkjøring og kraftig akselerasjon: En aggressiv kjørestil med mye gass og hyppige bremsinger kan forbruke mer energi og forkorte rekkevidden. Kjør jevnt og forsiktig for å forlenge batteriets levetid og rekkevidde.
  4. Passasjerer og bagasje: Å ha flere passasjerer eller mye bagasje kan øke vekten på bilen, noe som kan påvirke energiforbruket og redusere rekkevidden. Reis lett og unngå unødvendig last for å optimalisere rekkevidden.
  5. Takstativ eller takboks: Tilbehør som takstativ eller takboks kan føre til økt luftmotstand, noe som kan påvirke effektiviteten til elbilen og redusere rekkevidden. Bruk tilbehør kun når det er nødvendig.

 

Det er viktig å huske at behovene kan variere fra person til person. Hvis du ofte tar lengre turer eller bor i områder med begrenset ladetilgang, kan en elbil med lengre rekkevidde være mer fornuftig.